Sollicitatietips voor een vliegende start

Home / Blog

Je bent klaar voor een nieuwe uitdaging. Je hebt je zinnen gezet op die ene droombaan en je wilt niets liever dan uitgenodigd worden voor een gesprek. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen al die andere kandidaten? Geen zorgen, met deze sollicitatietips geef ik je de gereedschappen om je carrière een vliegende start te geven!

Ken jezelf en je waarde

Voordat je ook maar één sollicitatiebrief verstuurt, is het essentieel dat je weet wat je te bieden hebt. Wat zijn je sterke punten? Welke unieke vaardigheden breng je mee? En misschien nog belangrijker, wat zoek je precies in een nieuwe baan en organisatie? Een duidelijk zelfbeeld is niet alleen aantrekkelijk voor werkgevers, maar helpt je ook om vacatures te vinden die echt bij je passen.

Maak een lijst van jouw skills

Begin met het opschrijven van al je vaardigheden en ervaringen. Denk hierbij niet alleen aan werkervaring, maar ook aan vrijwilligerswerk, hobby’s en cursussen. Alles wat kan aantonen dat jij de geschikte kandidaat bent, is waardevol.

Wat zijn je drijfveren?

Werkgevers zijn op zoek naar gepassioneerde werknemers. Wees dus voorbereid om te praten over wat jou drijft. Waarom ben je geïnteresseerd in deze specifieke industrie of rol? Wat motiveert je om elke dag je bed uit te komen? Jouw passie kan het verschil maken.

Je CV en motivatiebrief: jouw visitekaartjes

Je CV en motivatiebrief zijn vaak de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Zorg er dus voor dat deze documenten er tiptop uitzien. Ze moeten niet alleen vrij zijn van spelfouten en grammaticale missers, maar ook qua layout uitnodigen tot lezen.

Maatwerk boven massaproductie

Stuur geen standaard CV en brief naar elke werkgever. Pas ze aan op de vacature waarop je solliciteert. Benadruk de ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de job en leg uit waarom jij de ideale kandidaat bent.

Less is more

Je hoeft niet je hele levensverhaal te vertellen. Wees beknopt en ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Een CV van twee pagina’s is de norm, en je motivatiebrief moet idealiter niet langer zijn dan één pagina.

Het sollicitatiegesprek: jouw moment om te schitteren

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een gesprek! Dit is je kans om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je voor het gesprek goed onderzoek doet naar het bedrijf. Wat zijn hun waarden, wie zijn hun klanten, en wat is hun missie? Dit toont niet alleen aan dat je geïnteresseerd bent, maar geeft je ook de kans om tijdens het gesprek te refereren aan deze kennis.

Oefen je antwoorden

Er zijn een aantal standaardvragen die vaak terugkomen tijdens sollicitatiegesprekken. Bereid je voor op vragen als Wat zijn je sterke en zwakke punten? of Waar zie je jezelf over vijf jaar?. Oefen je antwoorden, maar zorg dat ze niet ingestudeerd klinken.

Wees jezelf

Het allerbelangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is dat je authentiek bent. Natuurlijk wil je een goede indruk maken, maar blijf trouw aan jezelf. Werkgevers prikken snel door een gemaakt verhaal heen.

De follow-up: blijf in beeld

Je hebt het gesprek gehad en je voelt je goed over hoe het ging. Wat nu? Het is belangrijk om actief in beeld te blijven bij de werkgever.

Stuur een bedankmail

Een eenvoudige bedankmail na het gesprek kan wonderen doen. Bedank de interviewer(s) voor hun tijd en herhaal kort je enthousiasme voor de functie en het bedrijf. Dit houdt je top-of-mind en toont je goede manieren.

Vraag om feedback

Of je nu wel of niet de baan krijgt, feedback is waardevol. Vraag de werkgever om feedback op je sollicitatiegesprek. Dit toont niet alleen dat je leergierig bent, maar geeft je ook concrete punten om aan te werken voor je volgende sollicitatie.

Met deze sollicitatietips ben je goed voorbereid op de zoektocht naar jouw ideale baan. Onthoud dat solliciteren een vaardigheid op zich is en dat elke ervaring je helpt om beter te worden. Succes!

Blog

Laatse nieuws & updates